Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych, która staje się problemem coraz większej grupy pacjentów na całym świecie. Jest chorobą metaboliczną , która charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Wywołują go nieprawidłowości w działaniu lub wydzielaniu insuliny. Przewlekłe zaburzenia glikemii powodują powikłania dotyczące nerwów, nerek, oczu, serca i naczyń krwionośnych.
Każdy diabetyk doskonale zna objawy cukrzycy, do których należą głównie wzmożone pragnienie i oddawanie moczu, wynikające z nieefektywnego dążenia organizmu do uzyskania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Choć przyczyny występowania różnych typów cukrzycy się różnią, objawy i leczenie są podobne.
Leki zapisane przez lekarza są podstawą leczenia choroby, należy jednak pamiętać także o postępowaniu niefarmakologicznym. Kluczową rolę odgrywa dieta, która ma ogromny wpływ na samopoczucie i stan zdrowia pacjenta. Absolutną podstawą jest unikanie cukrów prostych oraz tłustych potraw, które powodują gwałtowne zmiany poziomu glukozy we krwi. Najbardziej zalecane produkty to warzywa, pełnoziarniste pieczywo i ciemne ryże oraz makarony. Wolniejsze trawienie i wysoka zawartość błonnika zapobiegają niebezpiecznym zmianom glikemii. Oprócz unikania niezalecanych produktów, diabetyk powinien wyszkolić się w dziedzinie przeliczania wymienników węglowodanowych. Dodatkiem do zbilansowanej diety jest aktywność fizyczna. Intensywne treningi nie są zalecane, ze względu na możliwość spadku poziomu cukru we krwi, jednak spokojne spacery lub niezbyt wyczerpujące ćwiczenia dają doskonałe efekty, pod warunkiem regularnego ich wykonywania.
Cukrzyca nie wyklucza normalnego życia, należy jednak mieć na uwadze swoje zdrowie i wprowadzić niezbędne zmiany. Wspomogą one leczenie i zapobiegną groźnym dla życia powikłaniom.

Autor: pojemniki na insuline